Polecamy z Sadowniczy.pl:

Porady

Zioła na balkonie i w przydomowym ogródku – tajniki uprawy

Uprawa ziół na balkonie, tarasie, czy nawet w kuchni nie jest trudna. Lecznicze i kulinarne właściwości ziół znane są od bardzo dawna, a obecnie przeżywamy po prostu ziołowy szał! Chętnie używamy świeżych ziół i chcemy je mieć pod ręką. Najprostsze rozwiązanie – hodować je samemu!

Jak założyć ziołowy ogródek?

W zależności od tego, gdzie będziemy uprawiać nasze zioła musimy dobrać odpowiednie gatunki i rozwiązania na założenie naszego ogródka. Jeśli posiadamy dużo czasu i miejsca możemy sami wyprodukować rozsadę ziół, którą później wysadzimy w naszym ogródku lub balkonowej skrzynce. Idealnym miejscem dla rozsady będzie dobrze nasłoneczniony parapet. Kiełkowanie i wzrost rozsady trwa od 4 do nawet 12 tygodni. Do siewu nasion możemy wykorzystać doniczki bądź multiplaty. Pamiętajmy o zastosowaniu odpowiedniego podłoża oraz zapewnieniu odpowiedniej aeracji (napowietrzenia) korzeniom roślin. Do produkcji rozsady wykorzystujemy lekkie podłoże. Przed sianiem sprawdźmy czy nasiona wymagają okrycia czy też nie. Te pierwsze przykrywamy cienką warstwą gleby, natomiast nasiona nie wymagające okrycia możemy pozostawić na powierzchni. Następnie całość lekko ugniatamy i podlewamy. Bardzo ważne jest aby nigdy nie dopuścić do wyschnięcia podłoża gdyż hamuje to proces kiełkowania, co w konsekwencji doprowadzi do śmierci rośliny. W celu przyspieszenia kiełkowania często zraszajmy glebę i trzymajmy nasiona w ciepłym miejscu. Pamiętajmy, że nasiona różnych gatunków kiełkują w różnym czasie. Nasiona ziół możemy również wysiewać wprost do gruntu w naszych ogrodach na wcześniej przygotowane zagony czy rabaty. Gdy nasze rośliny już skiełkują i osiągną rozmiary 5-8 cm możemy je zacząć przenosić do odpowiednich donic lub wysadzać na rabaty. Większość ziół jest wrażliwa na niskie temperatury, więc takie zioła powinniśmy wysadzać do gruntu i do balkonowych donic dopiero po „zimnych ogrodnikach” około 15 maja. Jeśli pogoda jest odpowiednia oczywiście możemy to zrobić wcześniej na własną odpowiedzialność!

Przeczytaj więcej o samodzielnym przygotowaniu rozsady ziół

Stanowisko i uprawa ziół

Uprawiając nasze zioła musimy zapewnić im odpowiednie warunki. Większość ziół które wykorzystujemy pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Takie rośliny powinny rosnąć w przepuszczalnej glebie i na słonecznym stanowisku. Zioła pochodzące z terenów Europy środkowej wolą cięższe bardziej wilgotne gleby. Wśród nich znajdziemy odpowiednie gatunki na stanowiska półcieniste a nawet cieniste. Do uprawy takich ziół jak majeranek, rozmaryn, melisa, oregano, tymianek, możemy wykorzystać ziemie ogrodową lub kompost wymieszany z piaskiem w stosunku 2:1. Większe wymagania co do podłoża mają bazylia, cząber, mięta, pietruszka czy szczypior. W ich przypadku dodajemy mniej piasku. Ziemie wokół roślin leczniczych możemy ściółkować trocinami lub korą w celu hamowania parowania wody i utrzymywania ciepła w glebie.

Pielęgnacja i nawożenie ziół

Pamiętajmy że rośliny które uprawiamy będziemy wykorzystywać w naszej kuchni do przygotowywania potraw czy napojów dlatego powinniśmy używać wyłącznie naturalnych nawozów organicznych może to być guano, kompost, czy roślinna gnojówka. Zwróćmy uwagę aby nie przenawozić swoich ziół. Rosną one wtedy za szybko i tracą swój silny aromat i lecznicze właściwości. Rośliny dobrze odżywione i żyjące w odpowiednich warunkach są mniej podatne na choroby i szkodniki. Stosujmy zmianowanie. Sadźmy co roku w innych miejscach te same gatunki a w doniczkach czy skrzyniach wymieniajmy podłoże. W ten sposób unikniemy nasilenia się pasożytów, szkodników i chorób. W naszym ogródku, czy też na balkonie możemy wykorzystać dobre sąsiedztwo roślin czyli uprawę współrzędną. Niektóre rośliny dzialają na siebie po przez wydzielanie substancji do podłoża, czy powietrza. Dzięki temu w naturalny sposób sadząc zioła w sąsiedztwie warzyw możemy odstraszyć szkodniki, a także poprawić wzrost i rozwój naszych roślin.

Zachęcamy wszystkich do zakładania balkonowych donic pełnych zdrowych ziół i aromatycznych przypraw, a także prowadzenia przydomowych ogródków ziołowo – warzywnych. Dzięki temu zawsze będziemy mieć dostęp do zdrowych, świeżych i ekologicznych surowców. Tak staniemy się zdrowsi, a naszych gości zaskakiwać będziemy daniami, które przyozdobimy jadalnymi kwiatami czy świeżymi ziołami z własnej uprawy.

Maciej Pieczyński

Zobacz również:

Jak podlewać storczyki?
Jak pielęgnować dracenę?
Jak ekologicznie dbać o oczko wodne wiosną latem, jesienią i zimą?
Jak pikujemy pomidory? - 1. film z nowego sezonu serii "Niech żyje ogród"

Dyskusja

komentarze 2

  1. super interesujące artykuły

    Dodany przez użytkownika: sabina | 7 lutego 2016, 12:36
  2. Co robicie z ziołami na zimę? Ja suszę albo mrożę. Niestety nie udało mi się jeszcze nigdy utrzymać żadnej doniczki z ziołami na zimę: brak słońca i niższa temperatura dały się we znaki.

    Dodany przez użytkownika: Floramis | 8 stycznia 2016, 08:56

Skomentuj

Google+ Strona oparta na WordPress / WooThemes. Kreacja i wykonanie Wyspa Kreatywna.