Przygotowanie rozsady warzyw, ziół i kwiatów

Jak samodzielnie zrobić rozsadę warzyw, ziół i kwiatów? To nic trudnego. Należy zastosować się do kilku wskazówek, a nasza rozsada pięknie wyrośnie i będziemy mogli się cieszyć własnoręcznie wyhodowanym roślinami. 

Przygotowanie miejsca i podłoża

Jeśli chcemy wiosną cieszyć się wyhodowanymi warzywami i ziołami oraz podziwiać piękne kwiaty w ogrodzie, powinniśmy rozpocząć prace  już w połowie lutego. Wszystko zaczyna się od przygotowania rozsady wysadzonej do skrzynek balkonowych czy na przydomowe grządki. W tym celu musimy dysponować ciepłym i jasnym miejscem. Może to być ocieplany inspekt, mała szklarnia lub kuchenny parapet. Do produkcji rozsady wykorzystujemy odpowiednie podłoże, które zapewni dobre warunki do kiełkowania i późniejszego wzrostu siewek. Takie podłoże możemy kupić w sklepie ogrodniczym lub przygotować samodzielnie. Musi ono być lekkie i przepuszczalne dlatego najodpowiedniejsza jest mieszanka torfu, piasku i perlitu. Ziemia do wysiewu nasion musi być wolna od patogenów, gdyż młode siewki są wrażliwe na choroby grzybowe. Nie może być również zbyt zasobna w składniki pokarmowe, dlatego nie nawoźmy jej żadnymi nawozami. Nasiona wysiewamy do skrzynek lub multiplatów. Pamiętajmy, że produkcja rozsady trwa od kilku do nawet kilkunastu tygodni, a niektóre gatunki możemy wysadzać już od połowy kwietnia.

Jak przyspieszyć kiełkowanie?

Dzięki zastosowaniu kilku trików możemy przyspieszyć kiełkowanie nasion oraz uzyskać wyrównany wzrost siewek . Warto co roku kupić świeże nasiona, które charakteryzują się lepszymi parametrami siewnymi . Przed siewem umieszczamy je w pojemniku z wodą na kilka do kilkunastu godzin. Czas trzymania nasion w wodzie zależy od wybranego gatunku. Nasiona grochu, fasoli, marchwi czy pietruszki potrzebują dłuższego moczenia od nasion kapusty czy sałaty. Proces ten powoduje pęcznienie nasion, czyli pierwszy krok do kiełkowania. W celu zabezpieczenia nasion przed chorobami, po moczeniu, możemy stosować różne zaprawy nasienne lub w przypadku upraw ekologicznych wyciągi pochodzenia roślinnego.

 

Sianie nasion

Umieszczamy nasiona w zwilżonej glebie. Na bieżąco kontrolujmy jej wilgotność, tak by nie dopuścić do przeschnięcia gleby i zatrzymania procesu kiełkowania, co prowadzi do śmierci rośliny. Upewnij się czy siane przez Ciebie nasiona wymagają okrycia glebą. Jeśli tak, wciśnij je lekko pod powierzchnię ziemi lub przysyp ciężką warstwą podłoża.

Pikowanie

Gdy nasiona skiełkują i podrosną do około 5-7 cm. możemy przystąpić do zabiegu pikowania. Delikatnie wyjmujemy każdą roślinkę i przekładamy do większych pojemników. Podłoże w pojemnikach powinno być bogate w substancje odżywcze. Dzięki temu nasze rośliny będą prawidłowo się rozwijać i rosnąć. Pamiętajmy, że młode, świeżo przesadzone rośliny są słabe i wrażliwe na niedogodne warunki.

Po upływie kilku dni możemy zacząć hartować naszą rozsadę. W tym celu zacznijmy wystawiać rośliny na kilka godzin na zewnątrz. Rośliny przyzwyczają się do gorszych i zmiennych warunków. Spowoduje to lepszą aklimatyzację i szybsze przyjęcie się naszych roślin po wysadzeniu. Pamiętajmy, że niektóre warzywa, zioła oraz kwiaty są wrażliwe na przymrozki czy niskie temperatury. Takie gatunki powinniśmy wysadzać po „zimnych ogrodnikach” (15 maja) lub gdy jesteśmy pewni, że warunki są już odpowiednie.

Maciej Pieczyński

Spodobał Ci się ten artykuł? Twoja ocena jest dla mnie bardzo ważna.
Ilość głosów: 4 Ocena: 4.5]

One thought on “Przygotowanie rozsady warzyw, ziół i kwiatów

  • 25 listopada 2015 at 12:17
    Permalink

    Hodowanie samemu sadzonek to w gruncie rzeczy frajda z obserwowania jak z dnia na dzień rośnie nasza roślina.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *