Jak przedłużyć trwałość choinki?
Igły zbyt szybko jej opadają, ma brzydki kolor, usycha, ma wiotkie gałęzie. Takie problemy dotyczące choinki możemy mieć co roku przed wigilią. Decydując się na zakup ciętej, naturalnej choinki musimy pamiętać o jej właściwej pielęgnacji, aby była piękna przez całe święta i jeszcze długo po nich.
- Zanim kupimy choinkę obejrzyjmy ją dokładnie. Spójrzmy czy nie żółknie, czy ma sprężyste gałęzie, czy igły nie zaczęły opadać.
- Choinkę kupujemy dopiero kilka dni przed świętami.
- Jeśli temperatura na dworze jest bardzo niska to nie wnosimy choinki od razu do domu. Musi się przyzwyczaić do wysokiej temperatury, dlatego na 2-3 dni stawiamy ją do chłodnej piwnicy, garażu lub przy ścianie domu i owijamy agrowłókniną lub folią.
- Wstawmy drzewko do wiadra z ciepłą wodą na kilka godzin. Choinka pobierze wodę i dłużej zachowa świeżość. Aby ułatwić jej pobieranie wody możemy obciąć kilka centymetrów pnia.
- Do wody można dosypać specjalnej odżywki do choinek, którą jednak trudno znaleźć w sklepach.
- Choinkę można spryskać specjalnym preparatem, który spowalnia parowanie drzewka.
- Choinkę można dodatkowo wstawić do specjalnego stojaka, do którego można wlewać wodę. Wodę uzupełniajmy codziennie.
- Nie stawiamy choinki blisko kaloryfera. Wysoka temperatura sprawi, że drzewko szybko uschnie. Idealna temperatura to ok. 20°C.
- Nie kupujmy lampek żarowych, które wytwarzają wysoką temperaturę. Zastąpmy je diodami LED.
Potrzebujesz pięknej choinki? Ogrodnik Tomek przywiezie ją do Ciebie, oprawi a nawet udekoruje – zobacz!
Autor: Tomasz Dominik Kok