Aktinidia, czyli mini kiwi – jak uprawiać?

Aktinidia zwana również mini kiwi jest mało znanym gatunkiem. Jej słodkie i soczyste owoce stają się jednak coraz bardziej popularne na polskim rynku owoców. Dowiedz się jak ją uprawiać, gdzie sadzić, kiedy przycinać, jak pielęgnować.

aktimidia

Aktinidia jest gatunkiem pochodzącym z dalekiego wschodu. Jest to pnącze które może dorastać nawet do 10 metrów. Jest to roślina dwupienna. Co to oznacza? Oznacza to, że na jednej roślinie znajdują się kwiaty jednego rodzaju np. męskie. Aby uzyskać owoce musimy posadzić rośliny o kwiatach męskich oraz o kwiatach żeńskich. Dzięki temu kwiaty żeńskie zostaną zapylone przez pyłek z kwiatów męskich i powstaną owoce. Mini kiwi jest rośliną klimatu kontynentalnego przez co bardzo szybko zaczyna rozwój wiosną. Pierwsze pędy potrafi ruszyć z wegetacją już w kwietniu. W naszym klimacie jest to problem ponieważ w kwietniu oraz na początku maja często występują spadki temperatur. Nawet lekkie przymrozki -3 stopnie, mogą spowodować uszkodzenia takich młodych pędów. Owoce mini kiwi osiągają wielkość do 4 cm. Możemy je spożywać ze skórką. Na przekroju owocu widzimy charakterystyczny układ pestek i miąższu (taki jak w kiwi). W składzie chemicznym owocu znajduje się wiele witamin i minerałów cennych dla organizmu człowieka. Ponadto mini kiwi zawiera dużo związków aktywnych, które działają pro zdrowotnie na człowieka. Aktinidia owocuje na dwóch rodzajach pędów: na krótkopędach oraz długopędach.

Aktinidia

Gdzie i jak sadzić?

Pierwsze produkcyjne plantacje tego gatunku zaczęły powstawać w roku 2011. W uprawie towarowej aktinidia prowadzona jest na specjalnych konstrukcjach, które przypominają literę T. Takie prowadzenie jest jednak trudne i wymaga sporych umiejętności i wiedzy. W naszych przydomowych warunkach zaleca się prowadzenie szpalerowe. W tym celu możemy wykorzystać ogrodzenie lub zbudować prostą konstrukcje nośną ze słupków i linek. Możemy również obsadzać pergole, czy inną małą architekturę w naszych ogrodach. Ważną sprawą jest zapewnienie stałej wilgotności gleby. Aktinidia nie lubi, gdy gleba przesycha. Jeśli nie posiadamy systemu nawadniającego, musimy pamiętać o systematycznym podlewaniu zwłaszcza w okresie lata. Aktinidia preferuje gleby żyzne przepuszczalne o odczynie obojętnym 5,5-6,5 ph.

Przycinanie

Cięcie mini kiwi prowadzimy w dwóch czasem trzech terminach. Najważniejsze cięcie wykonujemy w okresie zimowym, kiedy rośliny znajdują się w stanie spoczynku. Aktinidia wymaga dosyć mocnego cięcia. Należy wyciąć wszystkie pędy które się krzyżują, zagęszczają roślinę, wyrastają od dołu oraz te niepotrzebne. Tniemy tak mocno aby jak najwięcej światła docierało do pędów owocujących. Kolejne cięcie (uzupełniające) wykonujemy w czerwcu. Cięcie to stosujemy w wypadkach, gdy roślina silnie rośnie lub aby zwiększyć dostępność światła do owoców. Ostatnie cięcie prowadzimy na przełomie lipca i sierpnia. Cięcie to powoduje lepsze zawiązywanie pąków kwiatowych z których w następnym roku rozwiną się owoce. Pędy wycinamy u samej podstawy zostawiając około 5 mm.

aktinidia 3

Pielęgnacja

Ważne jest osłonięcie krzewów mini kiwi od wiatru. Owoce posiadają cienką skórkę co przy połączeniu z wiatrem powoduje jej ocieranie i uszkadzanie. Mini kiwi należy nawozić dwa razy w roku nawozem wieloskładnikowym. Pierwszą dawkę dajemy na początku kwietnia, natomiast drugą na przełomie czerwca i lipca. Jedną z największych zalet aktinidii jest jej odporność na choroby i szkodniki. Na razie nie zaobserwowane zostały żadne poważne objawy chorób i szkodników. To bardzo ważna cecha, gdyż produkcja jest w pełni ekologiczna.

actinidia

Owoce aktinidii dostępne są na rynku od drugiej połowy sierpnia do końca października. Sprzedawane są najczęściej w opakowaniach po 125 g. Owoce można przechowywać do 10 dni w lodówce. Co ciekawe, plantatorzy zalecają spożywanie owoców po upływie 2-3 dni po kupna. Tłumaczą to tym, że w momencie zakupu owoce nie są w pełni dojrzałe i potrzebują czasu by dojrzeć. Gdy owoce są miękkie to znak że są w pełni dojrzałe i osiągnęły najlepsze walory smakowe.

Najlepsze odmiany do amatorskiej uprawy:

Ananasnaja – jest odmianą o dość dużych owocach osiągających do 4 cm. Owoce o ładnym wiśniowym zabarwieniu i cylindrycznym kształcie. Charakteryzuje się dużym wzrostem i wytrzymałością na okresowe susze. Odmiana bardzo plenna.

Jumbo – jest odmiana o bardzo dużych owocach osiągających do 20 g. Kształt owoców jest zdecydowanie wydłużony. Owoce są całe zielone. Odmiana nie wrażliwa na okresowe susze. Bardzo plenna.

Bingo – owoce osiągają dość duże rozmiary od 8 do 14 g. Owoce są wydłużone i lekko spłaszczone. Posiadają piękny różowy rumieniec. Odmiana bardzo plenna, dobrze radząca sobie w polskich warunkach.

Lucy – owoce osiągają rozmiary od 8 do 14 g. Owoce lekko wydłużone z lekkim brązowym rumieńcem od strony słonecznej. Odmiana dość wcześnie dojrzewająca (wrzesień). Owoce bardzo aromatyczne i słodkie.

Jeśli lubisz mało znane gatunki roślin owocowych zajrzyj do artykułu o jagodzie kamczackiej.

One thought on “Aktinidia, czyli mini kiwi – jak uprawiać?

  • 25 marca at 11:33
    Permalink

    Jeśli spróbuje się raz takie kiwi, które rośnie w polskich warunkach, nigdy więcej nie kupi się kiwi sklepowego. Różnica w smaku jest olbrzymia. Mam nadzieję, że już niedługo będzie można kupić owoce mini kiwi w sklepie.

    Reply

Skomentuj Floramis Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *