Kwiaty jadalne – idealne do sałatek, makaronów, zup
Pewnie widzieliście kiedyś w potrawach prawdziwe kwiaty… jeśli nie na żywo to w telewizji. Pomyśleliście, że to dekoracja? Nic podobnego! Wiele kwiatów jest jadalnych. Dodaje się je do sałatek, makaronów,ciast, a nawet przyrządza konfitury.
Kwiaty w potrawie to przede wszystkim uczta dla oczu, chociaż ich smak też jest wspaniały. Wyobrażacie sobie minę gości, gdy zobaczą na swoim talerzu bratka? Na pewno będą pod wrażeniem Waszych zdolności kulinarnych. Większość kwiatów jest nie jadalnych, a nawet trujących. Wkrótce wiele przepisów na kwiatowe dania w moim programie „Kuchnia z ogródka”. A które kwiaty są jadalne?
1. Róża
Płatki kwiatowe używamy do sałatek, deserów, octów, a także robimy z nich konfitury. Szczególnie polecam różę pomarszczoną (Rosa Rugosa).
2. Nagietek
Świeże płatki dodajemy do sałatek lub suszymy i stosujemy jako przyprawa.
3. Bratek
Płatki możemy wrzucić do sałatki, dodać do makaronów, a także do ciast i deserów. Mają bardzo łagodny i słodki smak.
4. Nasturcja
Kwiaty i liście dodajemy do sałatek. Uwaga! Mają ostry, pikantny smak. Niedojrzałe nasiona możemy marynować.
5. Goździk
Stosowany do wyrobu octu winnego i przeróżnych sosów.
6. Liliowiec
Jasne kwiaty są słodsze, a ciemniejsze bardziej gorzkie. Kwiaty i pąki dodajemy do zup i zapiekanek.
7. Bez czarny
Kwiaty smażymy w cieście robiąc z nich pyszne placuszki.
8. Mniszek lekarski
Z kwiatów przyrządzamy miód, który może być dodatkiem do kanapek, do herbaty, a także jest dobry na przeziębienie.
9. Stokrotka
Kwiatami możemy dekorować torty. Używamy ich również do sałatek. Zawierają witaminę C i beta-karoten.
10. Kwiaty cukinii
Robimy z nich pyszne placki. Maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim oleju. Można też dodawać je do sałatek lub nadziewać farszem.
To moje ulubione kwiaty