Pigwowiec
Jest często mylony z pigwą, ze względu na podobne nazwy, ale to nie to samo. Pigwowiec to krzew o wyjątkowo ozdobnych kwiatach, które wiosną urzekają nas swoim pięknem.
Kwiaty pojawiają się pod koniec kwietnia. Najpopularniejsza odmiana ma kwiaty w kolorze czerwonym, ale do wyboru mamy również odmiany o kwiatach różowych i pomarańczowych. Po okresie kwitnienia traci trochę na urodzie, dlatego warto posadzić przed nim inne krzewy o ozdobnych liściach, które lekko go przysłonią. Osiąga do 2m wysokości, dlatego nadaje się na żywopłoty nieformowane.
Preferuje stanowiska słoneczne. Dobrze znosi suszę, dlatego tak chętnie stosowany jest w zieleni miejskiej. Gleba nie musi być bardzo żyzna.
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale owoce pigwowca są jadalne. Można z nich robić nalewki, dżemy i konfitury. Mają w sobie dużo witaminy C oraz pektyn. Podczas zbioru owoców oraz prac pielęgnacyjnych należy bardzo uważać, gdyż na łodygach znajdują się długie i bardzo ostre ciernie.
Nie wolno go silnie przycinać, ponieważ kwiaty pojawiają się jedynie na starszych pędach. Jest mrozoodporny.
Autor: Tomasz Dominik Kok