Glicynia (Wisteria) – pnącze o fioletowych, zwisających kwiatach

Glicynia nazywana również wisterią lub słodlinem to zdecydowanie jedno z najładniejszych pnączy. Swoją urodę zawdzięcza ogromnym kwiatom, których wypuszcza bardzo dużo.

Glicynia to roślina wymagająca i nie wszyscy sobie radzą z jej uprawą. Dorasta do 10m – 20m wysokości i ma bardzo grube pędy, dlatego trzeba jej zapewnić solidne podpory. Nadaje się do pokrywania altan, ścian budynków, garaży.

Kwitnie od maja do czerwca. Ma długie kwiaty zebrane w grona osiągające w zależności od odmiany 30-70cm. Najwięcej odmian kwitnie na fioletowo ale można również kupić okazy o niebieskich, różowych i białych kwiatach.

Pnącze to najlepiej lubi stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Powinna rosnąć w glebie bardzo żyznej ale przepuszczalnej, gdyż nie lubi stojącej wody. Przez cały okres wegetacji należy ją solidnie podlewać i nawozić.

Glicynia często przemarza, dlatego warto je okrywać na zimę przez pierwsze kilka lat. Najlepiej posadzić ją przy osłoniętej od wiatru ścianie budynku, gdzie w zimie jest zawsze cieplej.

Często zdarza się, że glicynia nie chce nam kwitnąć. Należy pamiętać o tym, że pierwszego kwitnienia możemy się spodziewać dopiero po 2-3 latach od posadzenia a nawet później. Ważna jest też odpowiednia pielęgnacja. Przede wszystkim cięcie. Tniemy ją co roku dwa razy. Pierwsze cięcie wykonujemy na przełomie lipca i sierpnia. Przycinamy każdy pęd między czwartym a szóstym oczkiem. Do drugiego cięcia przystępujemy w marcu skracając pędy nad drugim oczkiem. Wycinamy wtedy także pędy słabe i martwe.

Jeśli po kilku latach glicynia nie zakwitnie należy przeciąć jej korzenie. Robimy to w marcu wbijając szpadel jak najgłębiej w ziemię dookoła rośliny w promieniu 40cm od głównego pędu przy roślinach do 5lat, a przy roślinach starszych coraz dalej (1m – roślina 10 letnia). Pnącze powinno zakwitnąć na następny rok.

Autor: Tomasz Dominik Kok

Error: You must go to the admin section and set your Picasa Web Album Username in the Options section.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *